Jak si vytvořit kvalitní závlahu ve skleníku

Kapková závlahová do skleníku

Kapková závlahová sada, kterou si nyní rozebereme, je vhodná především pro rostliny citlivé na vodu, které potřebují dodávat vodu pouze ke kořenům. Sada je sestavena z komponentů, které se dodávají i pro profesionální použití v zemědělství. Díky této sadě dostane každá rostlina ve vašem skleníku stejnou závlahovou dávku.

Sada se skládá z hlavního rozvodného potrubí (trubka PE 16mm), které je položené prostředkem záhonu a ukotvené zajišťovacími bodci. Na rozvodné potrubí se poté napichují kapkovače s tlakovou regulací o vydatnosti 4l/hod. Na tento kapkovač se nasazuje rozdvojení se slabou hadičkou a se dvěmi aplikačními jehlami. Každá aplikační jehla má tedy vydatnost 2l/hod.

K snadnému napojení této sestavy je přidána rychlospojka pro zahradní hadici. Díky této spojce stačí pouze vaši stávající zahradní hadici připojit na závlahový systém a můžete zalévat.

Pro větší spolehlivost a delší životnost je možné sestavu dovybavit i filtrem pevných částic. Ten zajistí, aby nečistoty neucpávaly aplikační jehly a kapkovače.

Jaký je tedy vlastní postup instalace?

Opravdu velmi jednoduchý a zvládne ho jistě každý.

  1. Nejdříve roztáhneme trubku PE 16 a na její konec nasadíme uzávěr 16/16, tak že prostrčíme trubku PE 16 jedním otvorem poté trubku přelomíme a protáhneme druhým otvorem uzávěru.

  2. Trubku začneme pokládat doprostřed záhonu od konce a postupně zajišťujeme bodci. V ohybu trubku přestřihneme a nasadíme koleno 16/16 (trubku nenahříváme).

  3. Na „ začátku“ nasadíme spojku 16 x 3/4“ a následně na ní našroubujeme rychlospojku na zahradní hadici. ( V případě, že jste si zakoupili i filtr je nutné ho nainstalovat mezi spojku 16x3/4“ a rychlospojku na zahradní hadici.)

  4. Rozměříme si umístění sestav a následně napíchneme zelené kapkovače a na ně pak nasadíme sestavu s aplikačními jehlami.

  5. Připojte přívod vody pomocí zahradní hadice a můžete zalévat.

 

Voda používaná k zalévání by neměla obsahovat žádné pevné nečistoty, proto vždy doporučujeme, používat vodu filtrovanou, případně systém dovybavit filtrem pevných částic.