Výhody kapkové závlahy

Kapková závlaha

Kapková závlaha je jedním ze způsobů, jak udržovat zahradu ve stále dobré kondici a zároveň ušetřit vodu, čas i peníze. Kapkové zavlažování je navržené a velmi vhodné pro domácí zavlažování, ale i do  zemědělství či sadů. Voda je zde dávkována pomocí kapkovačů či kapkových jehel pomalu a přesně přímo k rostlině a jejím kořenům. Systém umožňuje dávkování vody do kořenových zón v malém objemu vody, což nabízí chytrému zemědělci nebo majiteli zahrady vhodnou a šetrnou alternativu tradičních zavlažovacích způsobů.

V  porovnání s  klasickými postřikovači nebo zahradními hadicemi je kapková závlaha levnější a šetrnější k  životnímu prostředí. Používá nejméně o 30 – 50% méně vody, než jiné způsoby zavlažování, a to díky menším ztrátám spojeným s  odpařováním, odtokem, či odnášením části vody větrem.

I když je největší výhodou kapkové závlahy bezesporu úspora vody, existují ještě další přednosti, spojené s  implementací tohoto systému pro domácí zavlažování.

Kapková závlaha zlepšuje celkový růst rostlin, keřů a stromů. Protože se malé množství vody nepřetržitě dostává k rostlinám po delší dobu, vytvářejí se ideální podmínky pro růst rostlin.  Omezuje se také nadměrná saturace kořenových systémů a půdy. Místo toho tento proces pomalu přivádí vodu přímo ke kořenům rostlin a částice půdy snadněji absorbují a zadržují vodu. Omezuje se tak i výluh životně důležitých živin.

Dávno už jsou pryč dny, kdy bylo potřeba přesouvat a nastavovat postřikovací systémy. Kapková závlaha masivně šetří čas a je možné k  ní lehce připojit časovač pro automatické zavlažování.

Mezi další výhody patří kontrola plísňových chorob, kapkové zavlažování přivádí vodu přímo do kořenových zón, díky tomu nedochází ke smáčení rostlin.

V  neposlední řadě jde o vysoce přizpůsobivý systém, kdykoli se změní vaše zahrada, zavlažovací systém se snadno změní s ní.